IDÉ

cropped-Fabulosis_favicon.pngIdén till Fabulosis kommer från lite olika håll. Jag som pedagog har ett längre tag gått och burit på en idé, en önskan, att starta ett bloggprojekt tillsammans med barn där barn från olika skolor tillsammans bidrar och har utbyte med varandra. Jag är nyfiken på vad som kan hända i lärandet när barn från olika miljöer samarbetar.

Vi provade den idén med bloggprojektet Slöjdstafetten läsåren 2013/14 (läs mer om projektet här). Det var ett kul projekt, men vi upptäckte att det inte var helt lätt att få kommunikationen och utbytet att fungera på långt avstånd. Min nya idé, inspirerad av Webbstjärne-vinnarna Voxnadalens fyror, var att samarbeta med skolor in närområdet. Jag väntade dock på att en bra idé för vad bloggprojektet skulle handla om skulle dyka upp.

Inspirationen jag väntat på kom från skapande skola projektet Sagolika berättelser lett av konstnären Kajsa G Sjölén som i sin tur fått idén från Britt-Marie Sandin Andersson, utvecklingspedagog i svenska för åk 1-3 i Tierps kommun. Vykort med spännande bilder som eleverna skapat postades till kändisar och bekanta som uppmanades skriva en berättelse till bilden och posta vykortet tillbaka till eleverna. Det är en riktigt härlig projektidé där bilden får komma i första rummet. Det gillar jag! Fabulosis är en tolkning av Sagolika-bilder-projektet. Hos oss sker utbytet mellan elever och via vår hemsida med elever som drivande genom Fabulosis elevstyrgrupp.

Utformningen av sidan är inspirerad av den eminenta skolbiblioteksidan Bibblis.se.

Jag som är projektledare tycker att projektet känns lite som ett Kinderägg. Ni vet, chokladägget med tre önskningar i ett. Genom Fabulosis kan:

1) Elever som annars aldrig mötts kan samarbeta och kommunicera genom skapande.

2) Bilden kan vara i fokus. När vi låter eleverna skriva i skolan får ofta bilder illustrera färdiga texter. I Fabulosis är det tvärt om. Bilden kommer först och berättelsen får ackompanjera bilden.

3) Lärare som annars inte skulle använda blogg i undervisningen får genom Fabulosis prova på bloggen som undervisningsverktyg. Kanske de får blodad tand och vill och vågar starta ett eget bloggprojekt framöver.

Och det finns en fjärde, bonus-grej (så det blir egentligen mycket bättre än ett Kinderägg…):

4) Elevdelaktigheten. Jag genomför det här bloggprojektet tillsammans med eleverna som IT-pedagog och jag har ingen ”egen” klass som jag träffar varje dag. För att göra eleverna delaktiga har vi därför en styrgrupp bestående av elever. De eleverna ses regelbundet, planerar innehållet, skapar innehåll och sköter om sidan.

Jag ser fram emot att se sidan utvecklas.

Hälsningar sidans projektledare

NAMNTECKNING png

 

Ps! Om ni gillar Fabulosis-idén, vill göra något liknande i ert område och vill ha mer hands-on hjälp med själva skapa-spännande-bilder-biten av projektet, så rekommenderar jag er att ta kontakt med Kajsa G Sjölén.

Om ni vill ha hjälp med själva bloggbyggandet, så rekommenderar jag er att ta kontakt med Webbstjärnan.